reklam
reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
reklam
Google News

MENOPOZ DÖNEMİ 45-50 YAŞLARINDA BAŞLAYABİLİR

Son Güncelleme :

28 Şubat 2024 - 12:04

reklam
MENOPOZ DÖNEMİ 45-50 YAŞLARINDA BAŞLAYABİLİR
reklam

MENOPOZUN, kadınların yumurtalık faaliyetlerinin sona ermesiyle adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi anlamına geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Nagihan Yılmaz, “Menopoz ortalama 51 yaş civarında gerçekleşir. Menopoz öncesinde adetlerin düzensiz hale geldiği döneme ‘perimenopoz’ denir. Bu süreç de tahmini olarak 46 yaş civarında başlar” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nagihan Yılmaz, menopoz hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Perimenopoz döneminde birçok kadının âdetinin düzensizleştiğini veya ağırlaştığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, “Bazı kadınlar daha önce yaşamadıkları duygusal ve fiziksel problemlerle karşılaşabilir. Eğer 12 ay boyunca adet görmediyseniz, geriye bakıp menopoz geçirdiğinizi (son âdetinizin olduğunu) söyleyebilirsiniz. Bazı kadınlarda doğal nedenlerden ya da hastalık veya çeşitli tedavilerden dolayı bu süreç daha erken yaşanabilir” diye konuştu.

Yumurtalıkların azalan işlevi ve hormonal değişimler Menopoza yol açan faktörler arasında östrojen seviyelerinin değişmesi başta olmak üzere, hormon seviyelerinin değişmesinin yer aldığını söyleyen Dr. Öğr. Yılmaz, “Kadınlar yaşlandıkça yumurtalıklar daha az yumurta üretir, östrojen seviyeleri dalgalanır ve daha sonra kademeli olarak azalır. Bu da menopoz belirtilerine yol açar. Bu süreç tabii ki bir günde gerçekleşmez. Östrojen seviyesinin düşmesi birkaç yıl sürebilir ve hormon azaldığında düşük seviyede kalır, bu da vücutta çeşitli değişikliklere neden olur. Yumurtalıklar tamamen yumurta üretmeyi bıraktığında hamilelik artık mümkün olmaz ve bu noktada menopoz gerçekleşir” dedi.

“Her kadını farklı şekilde etkiler” Menopoz ve menopoz öncesindeki sürecin her kadını farklı şekilde etkileyebildiğini belirten Dr. Öğr. Yılmaz, “Östrojen seviyesinin düşmesi beyne, adetlere, cilde, kaslara ve ruh halinebetki edebilir. Bu süreçte birçok farklı belirti yaşanabilir ve hangi belirtinin ne zaman görüleceği  kişiden kişiye değişir” şeklinde konuştu.

“Gece terlemesi menopozdaki kadınların yüzde 75’inde görülüyor”

Menopozda görülebilen belirtilerin ağır veya düzensiz kanamalar, sıcak basması, gece terlemeleri, kötü ruh hali, vajinal kuruluk, idrar yolu problemleri olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Yılmaz, “Eklem ağrısı, kuru cilt, beyin sisi olarak adlandırılan hafıza problemleri ve odaklanma zorluğu da sıkça bahsedilen diğer belirtiler arasındadır. Kadınların yaklaşık yüzdeinde bir ya da birkaç belirti görülürken, menopoza giren kadınların dörtte biri şiddetli belirtiler yaşadığını ifade eder. Bu belirtiler 7 yıla kadar sürebilir ve kadınların üçte biri şikâyetlerinin daha uzun sürdüğünü belirtir” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, “Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, adet dönemlerinizin menopozu girdiğinizi anlamayı zorlaştırabileceğini unutmayın” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.